Medzinárodný tribunál zamietol žiadosť Radovana Karadžiča o nový proces

28.08.2012 Celý región

Belehrad 27. augusta (TASR) - Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) dnes zamietol žiadosť bývalého bosnianskosrbského prezidenta Radovana Karadžiča o nový proces pre jeho obvinenie z genocídy. Súd odmietol jeho tvrdia, že terajší proces nie je voči nemu spravodlivý.

"Tento proces je spravodlivý a mal by pokračovať," rozhodol ICTY. "Vo svojej žiadosti obvinený nedokázal, že je nový proces oprávnený, či už ako náprava alebo ako sankcia," citovala z rozhodnutia súdu tlačová agentúra DPA.

Karadžič čelí pred haagskym tribunálom obvineniam z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti počas niekdajšieho vojnového konfliktu na Balkáne, vrátane masakry 8000 moslimských mužov a chlapcov v Srebrenici počas bosnianskej vojny z rokoch 1992-95.

Niekdajší líder bosnianskych Srbov v zdôvodnení svojej žiadosti z 13. augusta tvrdil, že prokurátori porušili jeho práva zadržaním dôkazov, ktoré ho potenciálne mohli očistiť.

Karadžič (67) sa pred tribunálom obhajuje sám, pomoc advokátov odmietol. Proces s ním sa začal v októbri 2009, 15 mesiacov po jeho zatknutí v Srbsku a 13 rokov po jeho obvinení.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región